سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دشمن ترینِ بندگان نزد خداوند ـ عزّوجلّ ـ، کسی است که نسبت به خانواده اش بخل ورزد . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]

چکیده ای از اسلام

شیطان از جنیان است ، نه از فرشتگان. در آیه ای از قرآن بر جن بودن ابلیس تصریح شده است : "فسجدوا الا ابلیس کان من الجن ففسق عن امر ربّه ; تمام فرشتگان سجده کردند جز ابلیس که از جنس جن بود(سوره کهف ,  آیه 50)
دلیل دیگر بر جن بودن آن که فرشتگان پاک و معصوم اند, ولی ابلیس معصیت کرد.
دلیل سوم: قرآن مجید خلقت جن را از شلعه های آتش می داند..(سوره الرحمن آیة 15)
که ابلیس هم جنس آنها است. چنان که قرآن از او حکایت می کند که گفت : مرا از آتش آفریدی و آدم را از خاک (سوره اعراف،آیه 12)
از طرفی روایاتی از پیامبر اکرم (ص) و امامان (ع) رسیده است که بر جن بودن ابلیس دلالت دارد. از امام صادق (ع) در مورد ابلیس سؤال شد که آیا از فرشتگان بود؟حضرت فرمود: "ابلیس از جن بود, ولی همراه فرشتگان بود, آن چنان که آن ها فکر می کردند از جنس آنان است , ولی خدامی دانست از آن ها نیست( تفسیر نمونه ، ج 12 ص 467)
البته ممکن است پرسیده شود : چرا در آیه 34 بقره فرموده است : ( ( واذ قلنا للملایک اسجدوا لادم فسجدوا الا ابلیس... ؛ هنگامی که بر فرشتگان گفتیم برآدم سجده کنید سجده نمودند، جز ابلیس ) . پاسخ این مساله آن است که در زبان عرب دو گونه استثنا وجود دارد : الف ) استثنای متصل ، و آن وقتی است که مستثنی از جنس مستثنی منه باشد .ب ) استثنای منقطع و آن در جایی است که مستثنی از جنس مستثنی منه نباشد.استثنا در آیه شریفه ، به شهادت آیه بالا، از قسم دوم می باشد؛ زیرا شیطان ازجنس( جن ) بوده ولی بر اثر عبادت در میان فرشتگان راه یافته و به هنگام صدور فرمان الهی او نیز مکلف به سجده کردن بوده ، لیکن استکبار ورزیده وکافر شده است




مصطفی (پاسخگوی دینی) ::: دوشنبه 88/8/18::: ساعت 12:2 عصر

در خصوص تدوین کتاب اصولی توسط عالمان شیعی می توان گفت: اولین کسی که در این زمینه نگاشت، حسن بن علی بن ابی عقیل، صاحب کتاب التمسک بحبل آل الرسول است که در ابتدای غیبت کبری آن را نوشت. پس از او  ابوعلی محمد بن احمد بن جنید اسکافی  که از بزرگان و افاضل امامیه بود، در فقه و اصول و کلام تصنیفاتی داشت. ایشان استاد شیخ مفید و معاصر شیخ کلینی بود که در سنه 381 در ری درگذشت.
پس از وی شیخ مفید و بعد از او سید مرتضی، ملقب به علم الهدی (متوفای 336) و پس از او شیخ الطائفه ابوجعفر محمد بن حسین بن علی الطوسی(متوفای 460) و سلاّربن عبدالعزیز دیلمی،‌صاحب کتاب   التقریب فی اصول الفقه  (متوفای 436) کتاب‌های پرارزشی در علم اصول نوشته اند.
همانطور که مرحوم سید حسن صدر در کتاب
تأسیس الشیعة لعلوم الاسلام  نوشته‏اند ، قبل از شافعی مسائل اصول از
قبیل اوامر و نواهی و عام و خاص و غیره مطرح بوده است و درباره هر یک‏
از آنها از طرف علماء شیعه رساله نوشته شده است .
شاید بتوان گفت شافعی اول کسی است که رساله جامعی درباره همه مسائل‏
اصول مطروحه در زمان خودش نوشته است .
برخی مستشرقین پنداشته‏اند که اجتهاد در شیعه دویست سال بعد از اهل‏
تسنن پیدا شد ، زیرا شیعه در زمان ائمه اطهار نیازی به اجتهاد نداشت و
در نتیجه نیازی به مقدمات اجتهاد نداشت . ولی این نظریه به هیچ وجه‏
صحیح نیست .
اجتهاد به معنی صحیح کلمه یعنی تفریع  و رد فروع بر اصول و تطبیق‏
اصول بر فروع ، از زمان ائمه اطهار در شیعه وجود داشته است و ائمه اطهار
به اصحابشان دستور می‏دادند که تفریع و اجتهاد نمایند




مصطفی (پاسخگوی دینی) ::: دوشنبه 88/8/18::: ساعت 12:1 عصر

در این باره قبل از هر چیز شایسته است مقداری تفکر و تأمل کنیم که آیا می توان با استدلال و دلیل خدا را انکار کرد؟! حتی با تحلیل حسی و مادی، در صورتی که ما به چند سیاره و ستاره بیشتر دسترسی پیدا نکردیم آیا می توانیم بگوییم خداوند در جهان هستی نیست؟! و با تحلیل زیست شناسی آیا می توان گفت تک سلولی اولیه خود به خود به وجود آمده است؟! البته این در حالی است که با نگاه معرفت شناسی تمام موجودات هستی در هر لحظه نیازمند ارتباط با آفریدگار خویشند همانند پرتوهای نور که در هر لحظه نیازمند به اتصال به منبع نور است به طوری که با یک لحظه قطع ارتباط خاموشی و فروریزی قالب ها حتمی خواهد بود.
ناگفته نماند برای قانع ساختن ذهن درباره حقایقی که فراتر از حس و قالب مادی هستند می توان از روش مقایسه ای و فرض عکس و برهان عقلی محض استفاده کرد. مثلا وقتی می گوییم خداوند از چه به وجود آمده، باز سؤال را نسبت به آن چیز قبلی ادامه بدهیم، تا آنجا که از نظر برهان عقلی به این نتیجه می رسیم که تسلسل باطل است و باید به سرچشمه هستی معتقد شد و به تسلسل سؤال ها پایان داد و یا از فرض عکس استفاده کنیم که بر فرض که نتوانیم تصوری از خدا داشته باشیم آیا می توانیم نبود خدا را اثبات کنیم؟ آیا حتی از نظر مادی ما به تمام منظومه ها و کهکشان ها دسترسی پیدا کرده ایم؟ و آیا از نظر عقلی اگر سرچشمه هستی فراتر از ماده نباشد آیا می شود که ماده خود به خود به وجود آید؟ و یا ازطریق مقایسه ای می توانیم خودمان را قانع کنیم که حقیقت بسیاری از واقعیت ها را به طور کامل درک نمی کنیم اما مطمئن هستیم وجود دارند.
به طور مثال آیا حقیقت روح و گستره فعالیت های آن برای انسان به طور کامل آشکار است؟ اما با وجود کم اطلاعی ما نسبت به روح، وجود آن را به عنوان یک واقعیت می پذیریم و برخی آثار آن برای ما مشهود است.
نسبت به خداوند نیز بهترین روش تفکر در آثار و آیات اوست و روش روشن تر، رابطه محبتی و کشف شهودی با خداست که در حدیث قدسی آمده است «قلب المؤمن عرش الرحمن» (مجلسی، محمد باقر، بحار، ج 55، ص 39).
برای آگاهی به صفات خدا و قانع ساختن ذهن خود می توانیم تصوری از صفات خدا در ذهن داشته باشیم و سپس «او» را از هر آنچه که در محدوده آمده منزه و پاک بدانیم تا به توحید ناب دست بیابیم.
فلاسفه و متکلمان دلایل و راههای متعددی را درباره خداشناسی و اثبات وجود حق تعالی اقامه کرده‏اند که به طور اختصار به برهانهای عقلی، شبه علمی و فطرت تقسیم می‏شوند. دلیل اینکه این بزرگان دلایل متعددی اقامه کرده‏اند، این است که هر کس با توجه به خصوصیات فردی و اجتماعی و علمی خود، با برخی دلایل زودتر به یقین می‏رسند. برای برخی دلایل علمی یقین‏آور است، برای برخی دلایل عقلی و برای برخی راه دل و فطرت یقین‏آور است. اما اصل کلی در تمام دلایل و براهین این است که آنها تنبیهاتی در جهت توجه به امری روشن وبدیهی هستند. یعنی اصل وجود خداوند متعال جزء روشن‏ترین مفاهیم و حقایق است و تمام این دلایل به منزله تابلوهای راهنمایی هستند که ما را از جهات گوناگون به سوی او راهنمایی می‏کنند.




مصطفی (پاسخگوی دینی) ::: دوشنبه 88/8/18::: ساعت 12:0 عصر

ام‌ الصبیان‌ نام‌ نوعى‌ بیماری‌ِ مخصوص‌ کودکان‌ در طب‌ قدیم‌، همچنین ‌عوام مردم می گویند ‌ام الصبیان  نام‌ خدمتکاری از جن که‌ دشمن‌ نوزادان‌ و کودکان‌، و رباینده‌ و آزار دهندة آنان‌ پنداشته‌ مى‌شده‌ است و همچنین  نام نوعى بیمارى صرع است که عارض بچه هاى نوزاد مى شود و موجب غش مى گردد
وجود ( ( جن ) ) در متون دینی امری قطعی و مسلم است ولی نحوه ارتباط و تاثیر گذاری آنها در امور انسان ها آن گونه که درمیان توده مردم شایع است چندان درست نیست . در این زمینه گزافه گویی و خرافه ها در میان توده های عوام بسیار است
عوام مردم‌، خرافات زیادی دربارة این موجود ساخته‌اند که با عقل و منطق سازگاری ندارد; از جمله اینکه آنها را با اشکال غریب و عجیب و وحشتناک و موجوداتی دُم‌دار و سم‌دار، موذی و پرآزار، کینه‌توز و بدرفتار می‌توان دید که ممکن است از ریختن یک ظرف آب داغ در یک نقطه‌، خانه‌هایی را به آتش کشند! و یا اینکه از فلز می‌ترسند! و یا اینکه اگر سوزنی به آنها آویزان کنی‌، دیگر قادر به محو شدن ازچشم انسان نیستند! و موهومات دیگری از این قبیل‌; در حالی که این خرافات‌، هیچ کدام در آیات قرآن و روایات اسلامی نیامده است‌.
آن‌چه در آیات قرآن کریم دربارة ضرر و زیان جن‌ها به انسان‌ها آمده این است که برخی از آنان بر ضد انسان‌ها وسوسه‌گری می‌کنند و همچون آدمیان می‌توانند در سینه‌های مردم وسوسه‌، و عزم و اراده آن‌ها را نسبت به کارهای نیک‌، سست کنند و به انجام زشتی‌ها متمایل سازند ـ البته این وسوسه‌گری کار همة جن‌ها نیست‌; بلکه کار شیطان‌های آن‌هاست ـ خداوند متعال در سورة "ناس‌" به امکان وسوسه‌گری برخی از جن‌ها در دل انسان‌ها اشاره کرده است‌




مصطفی (پاسخگوی دینی) ::: دوشنبه 88/8/18::: ساعت 11:59 صبح

خضر بر اساس روایات زنده است. اما به این معنا نیست که تا روز قیامت زنده خواهد بود، بلکه روزی بر اساس (کل من علیها فان و یبقی وجه ربک ذوالجلال و الاکرام) خواهد مرد.
هر چند ایشان در حال حاضر زنده هستند و عمر طولانی دارند; ولی عمر جاودان و ابدی نخواهند داشت و پیش از قیامت طعم مرگ را خواهند چشید.
اما این که چرا زنده است و زنده بودن او چه فایده‏ای دارد بر کسی معلوم نیست و شاید بتوان گفت کار او هدایت و نجات برخی از افراد است در هر صورت جای این سؤال‏ها باقی است:
1 - آیا خضر زنده است؟ و آیا زنده بودن او در همین عالم ماده است؟ چرا عمر او طولانی است؟ هدف از زنده نگه داشتن او چیست؟ این‏ها و نظایر این‏ها سؤال هایی است که جواب آن‏ها روشن نیست و روشن نبودن و عدم اعتقاد به آن‏ها به جایی ضربه نمی‏زند


مصطفی (پاسخگوی دینی) ::: دوشنبه 88/8/18::: ساعت 11:58 صبح

<      1   2   3   4   5   >>   >
>> بازدیدهای وبلاگ <<
بازدید امروز: 3


بازدید دیروز: 30


کل بازدید :181185
 
 >>اوقات شرعی <<
 
>> درباره خودم<<
مدیر وبلاگ : علی (کارشناس دینی)[60]
نویسندگان وبلاگ :
مصطفی (پاسخگوی دینی)
مصطفی (پاسخگوی دینی)[36]

مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
 
>>فهرست موضوعی یادداشت ها<<<
بیعت[2] . عرفان[2] . عشق . عقوبت الهی . علت دیدار حضرت موسی و حضرت خضر علیهما السلام . غیب . قرآن . کرامات امامان . گناهان انسان . گناهان شیعیان . مراجعه به حدیث . مرتد شدن مسلمان . مشورت عمر با امام علی(ع) . ملاک پذیرش روایات . موسیقی . نبوت . نماز جماعت . همسران پیامبر(ص) . وب گردی . وراثت امامان شیعه . ولایت فقیه . یزید . کعبه،تخریب . آیا ابلیس از فرشتگان بود؟ . اثبات خدا . اجبار در حجاب . اختیار . ازدواج . ازدواج امام علی(ع) با حضرت زهرا(س) . اصولی و اخباری . اظهار مکاشفات . اعجاز قرآن . افراط و تفریط . ام الصبیان . امام سجاد علیه السلام . امام سجادعلیه السلام . امامت . امامت ائمه افضلتر از مقام نبوت انبیا . انسانهای ما قبل حضرت آدم علیه السلام . اهمیت یک حدیث . اولین کتاب اصولی شیعه . بازدارندگی . بازی با کلمات . بدبینی . برزگان سرشناس شیعه . برهان وجوب و امکان . پیامبر . تحریف . تحریف قرآن . تحصیل . تخصص . تصوف . تصوف در اسلام . توسل . جبر . جن و تاثیر آن در انسان . جنگ با ایران . جنین و عدم اطلاع از جنسیت . حدیث شناسی . حدیث یو م الدار . حره . حضرت خضر علیه السلام . حضرت زهرا(س) . حضرت علی علیه السلام . حضور قلب . داستان . دست خدا . دعا . دعا نویسی . دوست . دوست داشتن . دوستی . دین . دین زوری . زنان . سقیفه . سیاست و اسلام . شهوت . شور مومنانه . شیعه . شیعیان . صیغه . عدم ذکر نام ائمه در قرآن . عدم گناه کردن پیامبران .
 
 
>>لوگوی دوستان<<
 
>>اشتراک در خبرنامه<<